maanantai 27. tammikuuta 2014

Päivän isoin uutinen

Niinhän siinä sitten kävi. AKT:n Hilkka Ahde voitti Timo Rätyä vastaan nostetun työpaikkakiusaamista koskevan jutun. Hieno päivä työpaikkakiusatuille! Mielestäni ei silti voida puhua voittamisesta sanan oikeassa tarkoituksessa, koska oikeusprosessin rankkuus ei varmasti anna Ahteellekaan voittajafiilistä. Onhan kiusaaminen mennyt jo ihan liian pitkälle ja siitä toipuminen kestää useamman vuoden.

Iltalehti: http://www.iltalehti.fi/uutiset/201401270130426_uu.shtml

Löydän paljon yhtymäkohtia omistani ja Ahteen kiusaamiskokemuksista. Lähes samalla kaavallahan nämä taitavat usein mennäkin. Vihdoin raskas prosessi tuli päätökseen ja Ahde saa vihdoin hieman hengähtää.

Esimerkiksi Rädyn välinpitämättömyys työterveyshuollon huomautuksia kohtaan kuulostaa tutulta. Samoin puhumattomuus. Epäasiallista kohtelua yritetään lakaista maton alle niin tehokkaasti esimiehemme toimesta, ettei vaan kukaan ikinä saisi tietää hänen käyttäytymisensä todellista tilaa.

Mediamyllytys Ahteen ja Rädyn jutun ympärillä on ollut hurja ja sen ansiosta työpaikkakiusaaminen nousi kunnolla tapetille. Annetut tuomiot antaa varmasti monelle kiusatulle lohtua ja toivottavasti moni uskaltaa tämän jälkeen puhua rohkeammin kiusaamisestaan ja ehkä jopa lähteä viemään asiaansa eteenpäin.

Olen kysynyt oman epäasiallisen kohtelun vakavuudesta muutamalta asianajajalta ja kaikki ovat suositelleet syytteen nostamista. Prosessi on kuitenkin niin pitkä ja raskas, että mahdollinen tuomio ei välttämättä kuittaa sitä kuukausien painetta ja epävarmuutta. Sen vuoksi moni varmastikin vaan vaihtaa työpaikkaa ja jättää työpaikkakiusaajan valitsemaan rauhassa uuden uhrinsa.

Työpaikkakiusaamisesta on puhuttava enemmän ja avoimemmin. Pahat kiusaamistapaukset aiheuttaa niin paljon harmia ja jos kiusaamista vähätellään yleisesti, ei kukaan uskalla ottaa asiaa esille työpaikoilla.

Tsemppiä Hilkka Ahde!


Ei kommentteja: